Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

3.2.1939: Ο Κυβερvήτης Σερ Ρίτσμovτ Πάλμερ διoρίζει τα μέλη τoυ Συμβoυλευτικoύ Σώματoς και τωv Επαρχιακώv Συμβoυλίωv, εvώ παρατείvει τη θητεία τωv Λημoτικώv Συμβoυλίoυ κατά τέσσερα χρόvια και τωv Δημάρχωv και κoιvoταρχώv κατά δύo

S-615

3.2.1939: Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΣΕΡ ΡΙΤΣΜΟΝΤ ΠΑΛΜΕΡ ΔΙΟΡΙΖΕΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΕΝΩ ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΙ ΤΗ ΘΗΤΕΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΩΝ ΚΑΤΑ ΔΥΟ

 

Αντριου Ράϊτ, ποικιακός Γραμματέας: Προήδρευε του Συμβουλευτικού Συμβουλίου

Τον Οκτώβρη του 1939 δημοσιευόταν στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας ο νόμος 27 του 1938 σύμφωνα με τον οποίο ο κυβερνήτης Σερ Ρίτσμοντ Πάλμερ, ενώ ετοίμαζε τις βαλίτσες του για να αναχωρήσει από την Κύπρο με τη λήξη της θητείας του, ανέβαλλε και πάλι τις δημοτικές εκλογές και διατηρούσε το δικαίωμα διορισμού Δημοτικών Συμβουλίων και άλλων σωμάτων.

 

Σύμφωνα με το νέο νόμο η θητεία των νέων Δημοτικών Συμβουλίων θα ήταν τετραετής και των Δημάρχων και Αντιδημάρχων διετής.

Ετσι η θητεία των Δημάρχων που θεωρούντο ότι διορίστηκαν με το νέο Νόμο, ο οποίος θα αντικαθιστούσε τον προηγούμενο του 1934 θα έληγε κανονικά στις 31 Μαρτίου 1940:

Πρόβλεπε ο νέος Νόμος:

Νοείται:

1). Οτι κάθε πρόσωπο, το οποίο θα διορισθεί είτε ως Δημοτικός Σύμβουλος είτε ως Δήμαχος ή Αντιδήμαρχος θα μπορεί μετά τη λήξη της περιόδου του διορισμού του, να επαναδιορισθεί για περαιτέρω χρόνο.

δ). Οτι ο ΚυΒερνήτης μπορεί σε κάθε χρόνο να ανακαλέσει το διορισμό οποιουδήποτε προσώπου και αντί αυτού να διορίσει άλλο πρόσωπο, και

3). Οτι όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι που διορίστηκαν θα παύσουν να είναι τέτοιοι μόλις αναλάβουν καθήκοντα αιρετά Συμβούλια που θα εκλεγούν ύστερα από διάταγμα του Κυβερνήτη με βάση τους περί Δήμους νόμους.

Κάθε πρόσωπο που διορίστηκε ως Δημοτικός Σύμβουλος, Δήμαρχος ή Αντιδήμαρχος, δικαιούται να παραιτηθεί ειδοποιώντας εγγράφως τον οικείο Διοικητή ο οποίος υποχρεούται να ειδοποιήσει τον Κυβερνήτη διά του Αποικιακού Γραμματέα.

Εάν Δημοτικός Σύμβουλος, Δήμαρχος ή Αντιδήμαρχος απόσχει οικειοθελώς τριών κατά συνέχεια συνεδριών του Συμβουλίου ή θα απουσιάσει από τα δημοτικά όρια για τέσσερις συνεχείς μήνες, χωρίς έγγραφη άδεια του Κυβερνήτη, το πρόσωπο αυτό, θα θεωρείται ότι εγκατέλειψε το υπούργημά του και ο γραμματέας του Δήμου οφείλει να ειδοποιήσει γι' αυτό τον Διοικητή, ο οποίος πάλι θα πληροφορήσει τον Κυβερνήτη διά του Αποικιακού Γραμματέα.

Στις 3 Φεβρουαρίου 1939, ο Πάλμερ επαναδιόρισε τα επαρχιακά και τα Δημοτικά Συμβούλια που αποτελούνταν από δικούς του ανθρώπους και οι οποίοι τον βοηθούσαν να εξασκεί την εξουσία στις διάφορες πόλεις και δημαρχούμενες κοινότητες.

Επίσης επαναδιόρισε τα μέλη του Συμβουλευτικού Σώματος.

Οι επαναδιορισθέντες σύμφωνα με τη εφημερίδα "Ελευθερία" της 4 Ιανουαρίου 1939 ήσαν οι ακόλουθοι:

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΣΩΜΑ: Το Συμβουλευτικό Σώμα απαρτίζουν ο Αποικιακός Γραμματέας κ. Α.Ν. Ράϊτ, ο Γεν. Εισαγγελέας κ. Λόϊδ Μπλαντ, ο προσωρινός Αρχιταμίας κ. Χένρι Κ. Λη, ο Διοικητής Λευκωσίας κ. Μόνταγκιου, ο Σερ Παναγιώτης Κακογιάννης, ο Μεχμέτ Μουνίρ Βέης, ο Διοικητής Κυρηνείας κ. Γκρήηνιγκ, και οι κ.κ. Σεφκέτ Βέης, Ποταμαλιζατέ από τα Πυργά Λάρνακας, Π. Κ. Κυθραιώτης από την Πάφο, Ζ.Δ. Πιερίδης από τη Λάρνακα, Γ. Μ. Σχίζας από τη Λεμεσό, Γ.Ν. Χρυσαφίνης και Π. Μ. Τσεριώτης από τη Λευκωσία, Α. Γ. Μιχαηλίδης από την Αμμόχωστο και Ν. Φαντίλ Βέης απο τη Λεύκα.

ΕΠΑΡΧΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Π. Χατζηβασίλης από τον Πεδουλά, Χρ. Ασσιώτης από την Τύμπου, Π. Ι. Παπαπέτρου από την Ευρύχου, Χουλουσή Αλή Φαϊκ από την Περιστερώνα, Μ. Κ. Χρυσοχός από τον Λυθροδόντα και Αλή Ραούφ Γιουσούφ από τη Λουρουτζίνα.

ΛΑΡΝΑΚΑ: Α. Γ. Τιγγιρίδης, από τα Λεύκαρα, Κ. Μελισσάς από τον Αγιο Θεόδωρο, Ι.Α. Λύτρας από την Αθηαίνου, Μ. Χαμή από την Αλαμινό, Σ. Σωφρονίδης από την Πύλα και Τεουφίκ Σαατέ από τη Λάρνακα.

ΛΕΜΕΣΟΣ: Ι. Ερωτόκριτος, από το Πισσούρι, Χουσεϊν Σιτκή από τα Πλατανίσκια, Τ. Οικονόμου από τα Μανδριά, Α. Κ. Κυριακίδης από το Πελέντρι, Δ. Φιλής από την Ασγάτα και Κ. Σ. Νικολαϊδης από το Ομοδος.

ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ: Χαρ. Σπανός από το Λευκόνοικο, Χαρ. Φλουρής από το Παραλίμνι, Δερβίς Οσμάν Αχμέτ από τα Γέναγρα, Ομ. Λοϊζίδης από την Αμμόχωστο, Μ. Ζεκκί από τη Γαληνόπορνη και Ι. Καλλής Σουρουλλάς από τη Λύση.

ΠΑΦΟΣ: Σ. Παπανικολάου από το Στρουμπί, Α. Ζεβρός από τα Κούκλια, X. Νουρεττίν από τον Αγιο Νικόλαο, Μ. Φαρτή από τις Αρόδες, Χρ. Παπαδόπουλος από την Κρήτου Τέρρα και Αντώνης Αβραάμ από την Παναγιά.

 

Ν. Φατίλ, επαναδιορίστηκε το 1939 δήμαρχος Λεύκας, από τον Κυβερνήτη Πάλμερ λίγο πριν αναχωρήσει από την Κύπρο

ΚΕΡΥΝΕΙΑ: Γ. Σταυρίδης από τον Αγ. Επίκτητο, Γ. Σταύρου από τη Μύρτου,

 

Α.Κ. Αθανασιάδης από το Μπέλλα Παϊς, Ι. Χακκί από το Πιλέρι, Σ.Θ. Μανούσος από την Καλογρέα και Ι. Αλέξανδρος από τη Βασίλεια.

Σε κάθε Συμβούλιο συμπεριλαμβάνονται εκτός από τους διορισθέντες τα ex officio μέλη δηλαδή ο Διοικητής κάθε επαρχίας, ο επαρχιακός ιεροδικαστής και ένας γραφέας από προσωπικό του δικαστηρίου.

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Δήμαρχος Θ. Δέρβης, Αντιδήμαρχος Γ. Πούλιας και δημοτικοί σύμβουλοι Ι. Σιουκούρογλου, Θρ. Τρύφων, Π. Γρηγοριάδης, Κ. Θεοδοσιάδης, X.

Χατζημεχμέτ, Μ. Ιζέτ Ασσίμ, Μ. Ρουστέμ, Α. Ρ. Χαμπή, Α. Παπαπέτρου και Ο. X.

Τσαγγαρίδης.

ΜΟΡΦΟΥ: Δήμαρχος Ι. Ιερείδης, Αντιδήμαρχος Μ. Λοϊζίδης και δημοτικοί σύμβουλοι Ε. Τοφαρίδης, Α. Αντωνιάδης, Ι. Μιχαηλίδης, Φ. Κραμβής,

Ν. Λεπτού και Π. Κωνσταντίνου.

ΛΕΥΚΑ: Δήμαρχος Ν. Φατήλ, Αντιδήμαρχος Μ. Ρεσάτ και δημοτικοί σύμβουλοι Α. Φ. Μουδερίς, Α. Ιζέτ, Δ. Ησαϊα, Ι. Ιωάννου, Α. Ζ. Χουσεϊν, Μ. Δ. Χατζηκιαμίλ, και Τ. Μ.

Ζαχίτ.

ΚΥΘΡΑΙΑ: Δήμαρχος Α. Μ. Ατταλίδης, Αντιδήμαρχος Κ. Α. Καλόγηρος και δημοτικοί σύμβουλοι Ε. Ιακωβίδης, Π. Χατζηλούκα, Μ. Κ. Μακρή, Α. Γ. Ακαθιώτης, Γ. Π.

Χρηστίδης και Α. Κυριάκου.

 

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 3 12 1938

ΛΑΡΝΑΚΑ: Δήμαρχος Γ. Αραδιππιώτης, Αντιδήμαρχος Ζ. Δ. Πιερίδης και δημοτικοί σύμβουλοι Γ. Τσιάπρας Πιερίδης, Γ. Αχιλλέως, Σ. I. Σεφαφείμ, Γ.

 

Μ. Βαλδασερίδης, Ι. Μ. Νασρή, Τζ. Σεφήκ και Μ. Καναάν.

ΛΕΥΚΑΡΑ: Δήμαρχος Α. Τιγγιρίδης, Αντιδήμαρχος Χρ. Λοϊζου και δημοτικοί σύμβουλοι Λ. Μ. Κυριακουδιού, Σ. Γ. Ορφανού, Λ. Χατζηκουμή,

Χρ. Χριστοδούλου, Κ.Μ. Κοσμάς, Α. Χ. Αντώνη και Χ. Ο. Αζίζ.

ΛΕΜΕΣΟΣ: Δήμαρχος Χρ. Χατζηπαύλου, Αντιδήμαρχος Μ.

Μαλλιαράκης και δημοτικοί σύμβουλοι Ε. Γιωργαλλίδης, Ι. Κίρζης, Ι.

Παρέας, Γ. Μ. Σχίζα, Δ. Κακαθύμης, Ν. Ντενιζέρ και Χ. Σεφήκ.

ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ: Δήμαρχος Γ. Εμφιετζής, Αντιδήμαρχος Μ.

Λουϊζίδης και δημοτικοί σύμβουλοι Α. Μιχαηλίδης, Χ. Γαλήπ, Μ. Χεκκιά, Τ.

Ιωάννου, Ν. Σάντης, Μ. Μιχαήλ και Γ. Κουννάς.

ΑΚΑΝΘΟΥ: Δήμαρχος Κ. Κραμβής, Αντιδήμαχος Γ. Μιχαηλίδης και δημοτικοί σύμβουλοι Χατζημιχαήλ Κατσούρης, Χρ. Χατζηπετρή, Σ. Φωτίου,

Σ. Χατζηγιωργή και Ν. Χατζησάββα.

ΠΑΦΟΣ: Δήμαρχος Ν.Ι. Νικολαϊδης, Αντιδήμαρχος Ν. Ερτζαϊ και δημοτικοί σύμβουλοι Νεόφυτος Νικολαϊδης, Λοίζος Φιλίππου, Ε. Ναφή, Ζ.

Νικολαϊδης, Ι. Τιτσκή και Σ. Σιβιτανίδης.

πΟλΗ ΧΡΥΣΟΧΟΥΣ: Δήμαρχος Π. Γεωργίου, Αντιδήμαρχος Σ.

Αργυρίου και δημοτικοί σύμβουλοι Ο. Χασσίβ. Σ. Ι. Δρουσιώτης, Μ. Σάββα,

Μ. Βαορή και Μ. Χαλήλ.

ΚΕΡΥΝΕΙΑ: Δήμαρχος Κ. Φιερός, Αντιδήμαρχος Χρ. Δ. Σεβέρης και δημοτικοί σύμβουλοι Χ. Καίσαρης, Ν. Λοϊζου, Κ. Καζινιέρης, Χ. Ι. Κέστας, Μ. Γ. Λεπτός, Ι. Χατζημουσταφά και Α. Χουσεϊν.

ΛΑΠΗΘΟΣ: Δήμαρχος Χρ. Ταλιαδώρος, Αντιδήμαρχος Δ. Χριστοφόρου και δημοτικοί σύμβουλοι Ν. Ευαγγελίδης, Α. Κυριάκου, Δ. Αποστολίδης, Χ. Χατζηχαρίτου, Ι. Γιάγκου, Κ. Καταλιάκος και Α. Γιουσοφά.

ΚΑΡΑΒΑΣ: Δήμαρχος Γ. Χατζηγρηγορίου, Αντιδήμαρχος Α. Ιωάννου και δημοτικοί σύμβουλοι Σ. Τόφα,

Α. Βακή, Κ. Χατζηγεωργίου, Χατζηδημήτρης Χατζηχριστοφή, Χρ. Χριστούδιας και Χρ. Ιορδάνου.

ΛΕΥΚΟΝΟΙΚΟ: (Ο Κυβερνήτης αύξησε με "Διάταγμα εν Συμβουλίω) τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκονοίκου σε επτά και διόρισε ("Ελευθερία" 2.4.39) τους πιο κάτω: Δήμαρχος Χρίστος Γ. Μιχαλόπουλος, Αντιδήμαρχος Γεώργιος Λαζαρίδης και δημοτικοί σύμβουλοι Λουκάς Γρηγορίου, Μιχ. Α. Παπακυριακού, Κωνσταντίνος Ι. Χατζηχριστοδούλου, Μάρκος Χ. Σπανός και Χουσεϊν Ν. Αχμέτ.

Αυτοί ήταν και οι τελευταίοι διορισμοί του Κυβερνήτη Σερ Ρίτσμοντ Πάλμερ γιατί σε λίγους μήνες έφευγε από την Κύπρο και στις 10 Αυγούστου έφθανε στην Κύπρο ο διάδοχος του Γουίλλιαμ Μπάττερσιλ.

Ο Μπάττερσιλ όμως έφθασε στην Κύπρο σε μια πολύ κρίσιμη για τον κόσμο περίοδο. Τα σύννεφα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου πύκνωναν και ενώ ο Κυπριακός λαός ζητούσε πολιτικές ελευθερίες, αυτός καλυπτόμενος πίσω από την έναρξη του πολέμου καθήλωσε με τη σειρά για ένα μεγάλο διάστημα τα πολιτικά αιτήματα των Κυπρίων.

Ομως έκαμε μια ανθρωπιστική ενέργεια: Επέτρεψε στον εξόριστο πρώην βουλευτή Θεοφάνη Θεοδότου, που βρισκόταν σε βαθύ γήρας να επανέλθει στην Κύπρο το Δεκέμβρη του 1939.

Ο Θεοφάνης Θεοδότου πέθανε ήσυχα στο σπίτι του σε ένα χρόνο.