Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

23.7.1936: Η Σχoλική Εφoρεία Λευκωσίας απoρρίπτει τις εισηγήσεις τoυ Διυθυvτή Παιδείας Κάλληv για τα σχoλεία και τις επιχoρηγήσεις πρoς αυτά.

23.7.1936: Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΦΟΡΕΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΛΛΗΝ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΑΥΤΑ

 

Παγκύπριο Γυμνάσιο: Θεωρείτο πάντοτε το πνευματικό παιδί της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου και είχε τη στήριξη της

Me τα μέτρα που έπαιρνε ο Κυβερνήτης της Κύπρου Σερ Ρίτσμοντ Πάλμερ εναντίον των σχολείων Μέσης Παιδείας κυρίως, η Εκκλησία της Κύπρου αποφάσισε να σταματήσει τις επιχορηγήσεις, μια και έχανε κάθε δεσμό με αυτά και ιδιαίτερα στο να μετέχει σε κάποιο έλεγχο τους.

 

Μια τέτοια απόφαση πήρε τον Ιούλιο του 1936 η Θρονική Επιτροπή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής που συνήλθε υπό την προεδρία του Τοποτορητή Λεόντιου.

Κατά την εφημερίδα "Ελευθερία" ο Θρονικός επίτροπος Ι. Κληρίδης "προέτεινεν όπως καταργηθούν προς τα γυμνάσια (Παγκύπριο και Γυμνάσιο Αμμοχώστου) επιχορηγήσεις του ταμείου της Αρχιεπισκοπής διότι κατόπιν της κρατικοποιήσεως τούτων η Εκκλησία της Κύπρου δεν έχει πλέον καμμίαν σχέσιν διοικητικής ή άλλης μορφής με τα Γυμνάσια".

Η εισήγηση έγινε αποδεκτή ενώ η Αρχιεπισκοπή βρήκε άλλους τρόπους να δίνει την επιχορήγηση της τουλάχιστον στο Παγκύπριο Γ υμνάσιο που θεωρείτο πνευμαστικό της παιδί.

Στις 15 Ιουλίου παραιτήθηκε από μέλος της σχολικής Εφορείας Λάρνακας ο Δ. Ν.

Δημητρίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αφαίρεση όλων σχεδόν των εξουσιών από τους Εφόρους.

Ανέφερε ο Δ.Ν. Δημητρίου σε επιστολή του στο Δήμαρχο Λάρνακας και Πρόεδρο της Σχολικής Εφορείας της πόλης Γ. Αραδιππιώτη:

"Λαβών γνώσιν μόνον προ τινών ημερών των περί Μέσης Παιδείας Κανονισμών, οίτινες εδημοσιεύθησαν εν τη επισήμω Εφημερίδι της 6ης Μαρτίου 1936 (τούτο δε λόγω της εις το εξωτερικόν απουσίας μου) και ευρίσκων ότι διά της καταργήσεως πασών των ουσιαστικών εξουσιών των σχολικών εφορειών εν σχέσει προς την διαχείρισιν των σχολών Μέσης Παιδείας, η ύπαρξις των σχολικών εφορειών περιττεύει, θεωρώ ότι μου επεβάλλετο να παραιτηθώ ως μέλος της σχολικής εφορείας Λάρνακος. Την τοιαύτην παραίτησιν μου υπέβαλον σήμερον διά του Διοικητού Λάρνακος μετ' επισυνημμένου αντιγράφου, όπως υποβάλη ταύτην προς την Α.Ε. τον Κυβερνήτην".

Στα τέλη του Ιουλίου η σχολική Εφορεία Λευκωσίας συνήλθε σε μια θυελλώδη συνεδρία. Ενώπιον της βρισκόταν επιστολή του διευθυντή Παιδείας Κάλλην, στην οποία ανέφερε ότι η Κυβερνητική χορηγία προς το Παγκύπριο Γ υμνάσιο θα περιοριζόταν στις 500 λίρες και στις 100 για το Διδασκαλείο Θηλέων.

Τόνιζε ακόμα ότι οι ώρες διδασκαλίας των αγγλικών σε κάθε τάξη δεν πρέπει να είναι λιγότερες των έξι εβδομαδιαίως και ότι η πληρωμή οποιασδήποτε επιχορήγησης θα δινόταν τότε μόνον εφ' όσον οι όροι του γίνονταν δεκτοί και ιδιαίτερα οι όροι που αφορούσαν τους διορισμούς και τους μισθούς των καθηγητών.

Η σύσκεψη ύστερα από μακρά συνεδρία κατέληξε στο να απορρίψει τις εισηγήσεις του Κάλλην και να μη γίνει δεκτή η επιχορήγηση. Εγραψε η "Ελευθερία" στις 23.7.1936:

" Ο Πρόεδρος της Σχολικης Φφορείας κ. Δέρβης αναφερόμενος εις τους όρους τηε επιστολής προέτεινεν όπως μη συμμορφωθή η Σχολική Εφορεία προς τούτοις, πρώτον διότι θα επέλθη αναστάτωσις εις το αναλυτικόν πρόγραμμα, λόγω των οριζομένων ωρών διδασκαλίας των Αγγλικών, δεύτερον διότι ως αντιλαμβάνεται, η πλειονότης των μελών της Εφορείας εθεώρει τα ανωτέρω ποσά της κυβερνητικής χορηγίας ως πολύ μικρά και τρίτον, διότι η παροδοχή των προτεινομένων εν τη εν λόγω επιστολή όρων θα είχεν ως αποτέλεσμα την μονιμοποίησιν του διδάσκοντος προσωπικού, το οποίον ως είπε, χρειάζεται εκκαθάρισιν.

Ο κ. Δέρβης προσέθηκεν επίσης ότι ο ίδιος προσωπικώς είχε πολλάκις την ευκαιρίαν να εκφράση και γραπτώς και προφορικώς προς την Κυβέρνησιν την γνώμην ότι δεν θεωρεί ορθήν την διάθεσιν οιουδήποτε κονδυλίου του προϋπολογισμού διά την Μέσην Παιδείαν.

 

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 26 3 1937

Ο Εφορος κ. Γ. Θεοχαρίδης συνεφώνησεν ότι δεν πρέπει να γίνη δεκτή η επιχορήγησις, διά τον πρώτον και δεύτερον λόγον τους οποίους ανέφερε ο κ. Δέρβης.

 

Ο κ. Δημητράκης Νικολαίδης, ενέστη κατά της προτάσεως της απορρίψεως της επιχορηγήσεως. Αναπτύσσων τας απόψεις του ο κ. Νικολαίδης είπεν ότι φρονεί ότι το μεν ζήτημα των ωρών διδασκαλίας της Αγγλικής θα ήτο δυνατόν να διευθετηθή δεδομένου ότι συμφώνως προς το καθορισθέν πρόγραμμα, αι ώραι είναι 112, αι δε απαιτούμεναι, κατά τας υποδείξεις του διευθυντού της Παιδείας είναι μόνον 120 διά δε το ποσόν της κυβερνητικής χορηγίας, όπερ είναι πράγματι μικρόν ο κ. Νικολαίδης εισηγήθη όπως υποβληθή αίτησις εκ μέρους της εφορείας προς τον Κυβερνήτην, εις την οποίαν να λέγεται ότι το απαιτούμενον διά την διδασκαλίαν της αγγλικής γλώσσης ποσόν είναι 750 λίραι και ότι επομένως πρέπει να αυξηθή μέχρι του ποσού τούτου η Κυβερνητική χορηγία προσέτι δε να ζητήται πρόσθετος επιχορήγησις προς τα σχολεία Μέσης Παιδείας.

Εις απάντησιν ο κ. Δέρβης είπεν ότι δεν κατενοήθη επακριβώς το περιεχόμενον της επιστολης του κ. Κάλλην συμφώνως προς το οποίον οι τιθέμενοι όροι δεν επιδέχονται τροποποίησιν ούτε αβαρίαν τινά.

Ο κ. Δέρβης εδήλωσε περαιτέρω ότι θεωρεί οιανδήποτε απόπειραν προς τροποποίησιν των όρων ως άσκοπον και μειωτικήν του γοήτρου της Εφορείας.

Ο κ. Σωκράτης Ευαγγελίδης, λαβών τον λόγον υπεστήριξε τας απόψεις του κ. Νικολαίδου.

Ο κ. Κ. Ασσιώτης ετάχθη υπέρ της απορρίψεως της χορηγίας, διότι, ως είπε, το χορηγηθησόμενον ποσόν είναι ανεπαρκέστατον και δεν καλύπτει τας υποχρεώσεις τας οποίας ανέλαβεν η Εφορεία. Φρονεί δε ότι η Κυβέρνησις ώφειλε να παράσχη γενναιοτέραν συνδρομήν διά την λειτουργίαν των εκπαιδευτηρίων Μέσης Παιδείας. Τούτου μη γενομένου πρέπει ταύτα να διατηρήσουν καθαρώς κοινοτικόν χαρακτήρα, συντηρούμενα υπό της κοινότητος και των εκκλησιαστικών ταμείων.

Ο κ. Λ. Λουκαίδης συνετάχθη επίσης προς την πρότασιν της απορρίψεως της χορηγίας.

Ο κ. Νικολαίδης λαβών εκ νέου τον λόγον είπεν ότι κατενόησε κάλλιστα το περιεχόμενον της επιστολής του κ. Κάλλην, τούτο όμως ουδόλως τον εμποδίζει να φρονεί ότι το συμφέρον των σχολείων επιβάλλει, όπως γίνουν τα υπ' αυτού εισηγούμενα διαβήματα.

Μετά ταύτα, το ζήτημα ετέθη εις ψηφοφορίαν. Υπέρ της προτάσεως απορρίψεως της κυβερνητικής επιχορηγήσεως εψήφισαν τέσσαρες, ήτοι οι κ.κ. Δέρβης, Θεοχαρίδης, Ασσιώτης και Λουκαίδης, εναντίον δε δύο, ήτοι οι κ.κ. Νικολαίδης και Ευαγγελίδης.

Κατόπιν η Εφορεία απεφάσισεν όπως ζητηθούν παρά των καθηγητών γνήσια πιστοποιητικά της ηλικίας και των προσόντων αυτών.

Εις τον κ. Δημ. Νικολαίδην και τον βοηθόν ταμίαν ανετέθη, όπως φροντίσουν διά τας αναγκαίας επισκευάς των σχολικών κτιρίων της κατωτέρας Παιδείας".