Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

22 10 1931:Η εξέγερση κατά τα Οκτωβριανά στην Πάφο. Οι βρετανοί αποστέλλουν στρατιωτικές ενισχύσεις στην πόλη.

S-531

22.10.1931: Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΚΑΤΑ ΤΑ ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΑ ΤΟΥ 1931 ΣΤΗΝ ΠΑΦΟ.- ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΑΠΟΣΤΕΛΛΟΥΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

 

Η προτομή του Χριστόδουλου Γ αλατόπουλου, δημάρχου της Πάφου, στον περιβάλλοντα χώρο του Δημαρχείου της Πάφου. Η συνεισφορά του στην εξέγερση του 1931 υπήρξε μεγάλη και για τον σκοπό αυτό συνελήφθη από τους βρετανούς και φυλακίστηκε

Στην Πάφο οι εκδηλώσεις του λαού κατά την εξέγεση των Κυπρίων εναντίον των βρετανών στις 21 Οκτωβρίου 1931 άρχισαν την επομένη, 22 του μηνός.

 

Για να προλάβει εκδηλώσεις ο διοικητής Πάφου Φλερ, κάλεσε το δήμαρχο και άλλους

παράγοντες της πόλης και τους ζήτησε να εξασκήσουν την επιρροή τους, ώστε να κατευνασθούν τα πνεύματα και να αποσοβηθεί μεγαλύτερη διατάραξη της δημόσιας τάξης.

Τους

επέστησε ακόμα την προσοχή τους για τυχόν παρανομίες και η απάντηση τους κατά τον ΚΑΚ (ειδική έρευνα που δημοσιεύθηκε το 1947 στην εφημερίδα "Νέος Κυπριακός Φύλαξ")

ήταν ότι "ευρίσκονται εις αδυναμία να εξασκήσουν οποιονδήποτε έλεγχον επί της καταστάσεως και να κατέβαλλαν σχετικήν ποσπάθειαν".

Ο Διοικητής είχε ήδη πάρει ενισχύσεις που στάληκαν με το αντιτορπιλλικό "Ακάστα".

Στην πόλη όμως συνέχιζαν να συρρέουν διάφοροι από τα γύρω χωριά για να οργανώσουν διάφορες εκδηλώσεις.

Τα πνεύματα ήταν εξημμένα και ο λαός ζητούσε δράση.

 

Η περιοχή του κόλπου του Πισσουρίου με κάποια κατάλοιπα βρετανικών κτισμάτων. Εδώ βρίσκονταν οι αποθήκες άλατος της τοπικής κυβέρνησης

 

Mε συνεργασία του δημάρχου Γαλατόποπουλου και του Αρχιμανδρίτη Γενναδίου προγραμματίστηκε συλλαλητήριο για τις 23 Οκτωβρίου, ενώ παράλληλα αποστελλόταν αποστολή με επικεφαλής το Γαλατόπουλο, στη Λεμεσό, για να φέρουν το Μητροπολίτη Νικόδημο Μυλωνά για να μιλήσει προς τους Παφίτες.

Ο Γαλατόπουλος όμως επέστρεψε με κενά χέρια. Ενώ επέστρεφε μάλιστα στην Πάφο, στο Πισσούρι, όπου οι κάτοικοι είχαν εξεγερθεί, μίλησε σε συγκέντρωση τους και ο κόσμος ενθουσιάστηκε τόσο, ώστε μερικοί όρμησαν εναντίον της αποθήκης άλατος και την διέρρηξαν (Το άλας ήταν ελεγχόμενο είδος).

Ανταπόκριση στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ από τη Λεμεσό στις 30 Οκτωβρίου 1931

Για την ομιλία του αυτή ο Γαλατόπουλος καταδικάστηκε σε πολυετή φυλάκιση αργότερα.

Πίσω στην Πάφο ο στρατός είχε ήδη βγει στη ξηρά και πραγμοτοποιούσε περιπολίες.

Ομως εκτός από μερικές συγκεντρώσεις και δημόσιες ομιλίες δεν συνέβησαν δραματικά γεγονότα.