Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

24.10.1931: Στηv Κερύvεια αvυψώvεται η ελληvική σημαία στo Διoικητήριo κατά τα Οκτωβριαvά. Πυρoβoλισμoί εvαvτίov διαδηλωτώv με έvα τραυματία.

S-530

24.10.1931: ΣΤΗΝ ΚΕΡΥΝΕΙΑ ΑΝΥΨΩΝΕΤΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑ ΤΑ ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΑ.- ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ ΜΕ ΕΝΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑ.

 

Ο Κυρηνείας Μακάριος με τη στολή του πολεμιστή στους βαλκανικούς πολέμους. Το 1931 ηγήθηκε πορείας προς το διοικητήριο Κερύνειας, απ’όπου καταβιβάστηκε η βρετανική σημαία και ανυψώθηκε η ελληνική

Στην Κερύνεια, επικεφαλής των διαφόρων εκδηλώσεων κατά τις ημέρες που ακολούθησαν την εξέγεση κατά τα Οκτωβριανά της 21ης Οκτωβρίου 1931, ήταν ο Μητροπολίτης Μακάριος Μυριανθέας (μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Β)

 

Ο Μητροπολίτης Κερύνειας προσπάθησε στις 24 Οκτωβρίου να μεταβεί στη Λευκωσία με το γραμματέα της Μητρόπολης του Πολύκαρπος Ιωαννίδη, αλλά οι άγγλοι που είχαν στο μεταξύ επιβάλει αυστηρά μέτρα ελέγχου των εισερχομένων και εξερχομένων από την πόλη, δεν του επέτρεψαν να εισέλθει στην πρωτεύουσα και αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Κερύνεια.

Εκεί οργανώθηκε πορεία προς το διοικητήριο με χιλιάδες λαού και κάποιος κατέβασε την Αγγλική σημαία και ανύψωσε την αγγλική.

Εγραψε για τα γεγονότα της Κερύνειας ο Σάββας Λοϊζίδης, μέλος της ΕΡΕΚ και στο βιβλίο του "Ατυχη Κύπρος, εκδόσεις Μπεργάλη 1980":

" Ο Μητροπολίτης Κυρηνείας επιστρέψας εις Κυρήνειαν εξεφώνησεν εις τον ναόν Αρχαγγέλου με πλήρη αποφασιτικότητα αγωνιστικόν υπέρ της Ενώσεως λόγον και ετέθη επικεφαλής του πλήθους κατευθυνθείς προς το διοικητήριον της πόλεως. Εκεί διέταξε να καταβιβασθή η αγγλική σημαία και να υψωθή η ελληνική. Επικεφαλής της αστυνομίας Τούρκος λοχίας εσκόπευσε να πυροβολήση τον καταιβάζοντα την αγγλικήν σημαίαν νέον, αλλά ο Μητροπολίτης έσπευσεν, εκάλυψε τον νέον και προτάσσων το στήθος του ανεφώνησε: "Εδώ πυροβόλησε, προς το δικό μου στήθος".

Ο τούρκος λοχίας εδίστασε και δεν επυροβόλησεν.

Επίσης ο δημοσιογράφος Κ.Α. Κωνσταντινίδης (ΚΑΚ) έγραψε στο αφήγημά του στο "Νέο Κυπριακό Φύλακα" το 1947:

"Οταν εις ολίγα λεπτά έφθασαν όλοι εις το Διοικητήριον ο φρουρός, οποίος ήτο τοποθετημένος έξω από αυτό με εφόπλου λόγχην Τούρκος φέρον το όνομα Μεχμέτ, επρότεινεν το λογχοφόρον όπλον του. Απέναντι της απειλητικής στάσεως ο Αγιος Κυρηνείας επλησίασε με ζωηρά βήματα τον τούρκον φρουρόν, τον έπιασεν από το στήθος και του είπε με θάρρος: Εμένα να κτυπήσης και όχι τον λαόν, διότι εγώ είμαι ο υπεύθυνος διά την συγκέντρωσιν αυτήν.

Ακολούθως ανώτερος Τούρκος αξιωματικός επλησίασε τον Μητροπολίτη και του είπε: "Μη φοβάσθε, είμεθα εμείς εδώ και δεν θα επιτρέψωμε να κτυπηθή ο κόσμος".

Ενώ εγίνετο ο διάλογος αυτός άγνωστον ακριβώς πως πρόσωπα, είχαν καταβιβάσει την αγγλικήν σημαίαν από το Διοικητήριον χωρίς ο Μητροπολίτης να αντιληφθεί το σοβαρόν γεγονός, διότι ήτο εστραμμένος προς τον φρουρόν, ενώ η σημαία ευρίσκετο εις τα νώτα του.

 

Η όμορφη Κερύνεια. (Φωτογραφία ΓΤΠ)

Οταν έπειτα έστριψε είδε ανυψωμένην εις την θέσιν της αγγλικής, την ελληνικήν σημαίαν, δεμένην επάνω εις τον σιδερένιον ιστόν, διότι το σχοινί είχε κοπεί, όταν εκατέβαζαν βιαστικά την αγγλικήν.

 

 

Η Ιερά Μητρόπολη Κερύνειας (Από το βιβλίο της Μητρόπολης "οδοιπορικό στα χριστιανικά μνημεία της Μητροπολιτικής Περιφέρειας Κυρηνείας"

Την στιγμήν αυτήν έφθασε κάτωχρως από την κατοικίαν του ο διοικητής της επαρχίας, αφού επληροφορήθη προφανώς τα

 

σχετικά με την σημαίαν, ανέβη με μεγάλην βίαν και νευρικότητα τας βαθμίδας της σκάλας επροχώρησεν εις τον εξώστην και ερώτησε δυνατά: Πού είναι ο Ζαπτιές; Παραπλεύρως του διοικητού επήρε θέσιν ο Υπαστυνόμος και τρεις έως τέσσερις ζαπτιέδες και ο διοικητής ανέγνωσε το νόμο περί στάσεως.

Ο Μητροπολίτης μόλις ετελείωσεν η ανάγνωσις του είπεν εις τον διοικητήν: Ομιλείστε ελληνικά.

Τότε ο τούρκος ανώτερος αξιωματικός είπε το περιεχόμενον του Νόμου ελληνικά.

Ο Αγιος Κηρυνείας είπε με έντονο φωνήν:

"Μάλιστα τώρα, αφού εκάμαμεν εκείνο το οποίον ηθέλαμεν -προφανώς εννοούσε την ανύψωσιν της ελληνικής σημασίας- θα αποχωρήσωμεν".

Ο λαός ακολούθησε τον πνευματικόν αρχηγόν του προς την Μητρόπολιν, όπου συνεδρίαζε.

Σε κάποια στιγμή μερικοί οργάνωσαν νέα διαδήλωση. Κάποιοι αστυνομικοί τους παρεμπόδισαν να προχωρήσουν και τότε οι διαδηλωτές έρριψαν εναντίον τους πέτρες. Η αστυνομία απάντησε με πυροβολισμούς με αποτέλεσμα να τραυματισθή ο Μιχαήλ Γιαννή Παπαϊσάκ στο μηρό.