Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

10.10.1931: Απoρρίπτεται από τηv Πoλιτική Οργάvωση η εισήγηση για κήρυξη Φoρoστασίoυ (vα μη καταββάλλει o λαός τoυς φόρoυς τoυ στηv τoπική Κυβέρvηση) και απoφασίζεται η έκδoση πρoκήρυξης πρoς τov Κυπριακό λαό.

S-513

10.10.1931: ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΚΗΡΥΞΗ ΦΟΡΟΣΤΑΣΙΟΥ (ΝΑ ΜΗ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ) ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΤΑΙ Η ΕΚΔΟΣΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΛΑΟ

Κυρηνείας Κυπριανός: Παραιτήθηκε από την Εθνική Οργάνωση

δε αντεγκλήσεις διημείφθησαν αίτινες ηνάγκασαν τον Μ.

 

Κυρηνείας να δηλώση ότι παραιτείται της Οργανώσεως και ν'απέλθη της συνεδρίας.

 

Την αποχώρησιν του Μ. Κυρηνείας επηκολούθησε και η λύσις της συνεδρίας υπό του Μ.

Αρχιεπισκόπου, αποχωρήσαντος επίσης ενώ μερικοί επέμενον να συνεχισθή η συνεδρία, τουθ' όπερ και έγινεν, αναλαβόντος της προεδρίας του Μ. Κιτίου. Μη ληφθείσης εν τούτοις οριστικής τινος αποφάσεως, η συνεδρία ενεβλήθη κατόπιν διά την επαύριον Κυριακήν, ότε και κατεπείσθη να προεδρέυση η Α. Μ. ο Αρχιεπίσκοπος.

Αλλά και κατά την δευτέραν ταύτην συνεδρίασιν ουδεμία οριστική απόφασις ελήφθη, λόγω της μη προσελεύσεως πλείστων μελών, αν και διεπιστώθη σύμπτωσις γνωμών εις το ζήτημα του φοροστασίου, εφ' ου, ως γνωστόν είχεν επέλθη συμφωνία κατά την εν Σαϊττά σύσκεψιν των ελληνικών μελών του Νομοθετικού Συμβουλίου.

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 7 10 1931

Ούτως η παραιτέρω σύσκεψις των μελών του Νομοθετικού μετά των μελών της Εθνικής Οργανώσεως ανεβλήθη διά το προσεχές Σάββατον".

 Στη συνεδρία της επομένης (Κυριακή 4 Οκτωβρίου 1931) επικράτησε ηπιότερο κλίμα και σ' αυτήν, σύμφωνα με ανακοινωθέν του βουλευτικού σώματος της 4.10.1931 "εξελέγη επιτροπή εκ των Αγίου Κιτίου και των εν Λευκωσία βουλευτών, οίτινες, επί τη βάσει των αποφασισθέντων, θα συντάξωσι σχέδιον προκηρύξεως προς τον λαόν και διακοίνωσιν προς την Κυβέρνησιν, αίτινα θα υποβληθώσιν εις την κατά το προσεχές Σάββατον 10.10.1931 συνεδρίαν της Εθνικής Οργανώσεως".

Στη συνεδρία της Πολιτικής Οργάνωσης της 10 Οκτωβρίου, παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις, σημειώθηκε πισωδρόμηση παρά πρόοδος.

Η εισήγηση για κήρυξη Φοροστασίου δεν συγκέντρωσε τις απαιτούμενες ψήφους και απερρίφθη, αλλά αποφασίστηκε η έκδοση διαγγέλματος προς το λαό.

Εγραφε η εφημερίδα "Ελευθερία" στις 14 Οκτωβρίου για τις κρίσιμες αυτές συσκέψεις της ηγεσίας των Ελλήνων Κυπρίων:

" Εσυνεχίσθησαν και κατά το παρελθόν Σάββατον αι συζητήσεις εν τη Αρχιεπισκοπή μεταξύ μελών τινών της Εθνικής Οργανώσεως και μελών του Νομοθετικού Συμβουλίου, υπό την προεδρίν της Α.Μ.του Αρχιεπισκόπου κ. Κυρίλλου. Το κύριον θέμα της συζητήσεως απετέλεσεν η πρότασις περί Φοροστασίου, ήτις και εγκατελείφθη μη συγκεντρώσασα τας ψήφους της πλειονότητος των παρισταμένων.

Εν τέλει απεφασίσθη η σύνταξις δύο εγγράφων, του μεν απευθυνομένου προς τον λαόν και καταγγέλλοντος της προς αλλοτρίους σκοπούς διάθεσιν των Κυπριακών περισσευμάτων και την διά βασιλικού διατάγματος επιβολήν του καταψηφισθέντος τελωνειακού δασμολογίου, του δε προωρισμένου διά την Κυβέρνησιν και διερμηνεύοντος την αγανάκτησιν της κοινής γνώμης τόσον διά τα συντελεσθέντα πραξικοπήματα, όσον και διά την εν γένει αθλιότητα, εις ην περιήλθεν η νήσος υπό την αγγλοκρατίαν.

Μετά το πέρας της συσκέψεως εξεδόθη το κάτωθι ανακοινωθέν του βουλευτικού σώματος:

" Κατά την εν Λευκωσία γενομένην σύσκεψιν της Πολιτικής Οργανώσεως λαβούσαν χώραν την 10.10.1931 το Βουλευτικόν Σώμα διά του Αγίου Κιτίου, υπέβαλε και ανέγνωσε προς

την συνέλευσιν σχέδιον προκηρύξεως προς τον λαόν, ως απεφασίσθη κατά την προγενεστέραν συνεδρίαν.

Το σχέδιον τούτο της προκηρύξεως εγένετο δεκτόν κατ' αρχήν υπό της συνελεύσεως ανατεθείσης της τελειωτικής αυτού επεξεργασίας εις ειδικήν επιτροπήν εκ των Αγίου Κιτίου, Ρωσσίδου και Γαλατοπούλου εκ μέρους του Βουλευτικού Σώματος, και των κ.κ. Κλ. Μεσολογγίτου και Γ. Μαρκίδου, εκ μέρους της Πολιτικής Οργανώσεως.

Η εν λόγω επιτροπή προέβη ήδη εις την επεξεργασίαν του εν λόγω σχεδίου σήμερον πρωί εις την Αρχιεπισκοπήν. Απεφασίσθη όπως μετά την τελειωτικήν του επεξεργασίαν τεθή ενώπιον της συνελεύσεως συγκληθείσης προς τούτο το προσεχές Σάββατον ώραν 1 μ.μ.

Το Βουλευτικόν Σώμα ετοιμάζει χωριστήν και επίσημον Διακοίνωσιν προς την Κυβέρνησιν, εν τη οποία διαγράφει την μελλοντικήν αυτού πορείαν και στάσιν.

Λευκωσία τη 11.10.1931"

Μια νέα σύσκεψη της Οργάνωσης είχε προγραμματισθεί για τις 17 Οκτωβρίου αλλά τα πράγματα είχαν εξελιχθεί τόσο ραγδαία ώστε και αυτή να καταταλήξει χωρίς αποφάσεις.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ιούνιος 1931

Στη συνεδρία αυτή ακούστηκε η πρώτη παραίτηση βουλευτή, του Μητροπολίτη Κιτίου Νικόδημου Μυλωνά που έκαμε πραγματικότητα την απόφαση του την ίδια μέρα και έστειλε την παραίτηση του στον Κυβερνήτη Ρόναλντ Στορρς λίγες μόνο ημέρες πριν από τη έκρηξη των Οκτωβριανών.