Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

21.4.1931: Τo Β μέρoς τωv πρακτικώv κατά τη συζήτηση της αvτιφώvησης πρoς τov Κυβερvήτη στηv oπoία εγκρίvεται o εvωτικός πόθoς τωv Κυπρίωv. Ο Θ. Θoδότoυ βρovτoφωvάζει στη συvεδρία τoυ Νoμoθετικoύ υπέρ της Εvωσης

S-503

21.4.1931: TO B ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ Ο ΕΝΩΤΙΚΟΣ ΠΟΘΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ. Ο Θ. ΘΕΟΔΟΤΟΥ ΒΡΟΝΤΟΦΩΝΑΖΕΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

 

Νικόδημος Μυλωνάς. Πρόταση του για την Ενωση περιλήφθηκε στην αντιφώνηση προς τον Κυβερνήτη με την αποχή των επισήμων μελών

Στις 21 Απριλίου 1931, ενώ ο κυπριακός λαός οργάνωνε διαδηλώσεις εναντίον των βουλευτών και τους καλούσε σε παραίτηση, οι ίδιοι κατέβαλαν προσπάθεια στο Νομοθετικό Συμβούλιο να επιτύχουν την εγγραφή παραγράφου στην αντιφώνηση προς τον Κυβερνήτη, με την οποία θα τόνιζαν τον ενωτικό πόθο των κυπρίων-πράγμα που κατόρθωσαν τελικά με την αποχή των επισήμων μελών.

 

Η παράγραφος έχει ως εξής:

"Τα ελληνικά μέλη του Νομοθετικού Συμβουλίου επιθυμούσι να υποβάλωσι προς την Υμετέραν Εξοχότητα και δι' Αυτής προς την Κυβέρνησιν της Αυτού Βρεττανικής Μεγαλειότητος, την στερράν θέλησιν του ελληνικού πληθυσμού, όστις αποτελεί τα πέντε έκτα περίπου του λαού της νήσου, όπως ενωθή μετά του Μητρικού Ελληνικού Κράτους, εν τη απολύτω πεποιθήσει ότι ούτω, όχι μόνον πληρούνται οι προαιώνιοι αυτού πόθοι αλλά και εξασφαλίζεται η πνευματική του πρόοδος, η εκπολιτιστική του σταδιοδρομία και η οικονομική του σωτηρία".

(Μεταγλώττιση)

"Τα ελληνικά μέλη του Νομοθετικού Συμβουλίου επιθυμούν να υποβάλουν προς την Εξοχότητά Σας και δι' Αυτής προς την Κυβέρνηση της Αυτού Βρεττανικής Μεγαλειότητας, την στερρή θέληση του ελληνικού πληθυσμού, ο οποίος αποτελεί τα πέντε έκτα περίπου του λαού της νήσου, όπως ενωθεί με το Μητρικό Ελληνικό Κράτος, μν την απόλυτη πεποίθηση ότι έτσι, όχι μόνον πληρούνται οι προαιώνιοι του πόθοι αλλά και εξασφαλίζεται η πνευματική του πρόοδος, η εκπολιτιστική του σταδιοδρομία και η οικονομική του σωτηρία".

Τα πρακτικά της συνεδρίας αυτής (Τρίτη 21 Απριλίου 1931) μαζί με τα όσα διεξάγονταν έξω από το κτίριο του Νομοθετικού τα παρέθετε η εφημερίδα "Ελευθερία" στις 22 Απριλίου 1931 έχουν ως εξής:

Ο κ. Θεοδότου λέγει: Ζητώ την άδειαν του Συμβουλίου διά να βροντοφωνήσω "Ζήτω η Ενωσις της Κύπρου μετά της Ελλάδος".

Δευτερολογούν δύο Τούρκοι αντιπρόσωποι, λέγοντες ότι δεν δύνανται να ζήσωσιν υπό Ελληνικόν καθεστώς.

Στο μεταξύ ακούονται φωναί του συνηγμένου κάτωθι λαού: "Να παραιτηθήτε, να φύγετε, από εκεί μέσα, ζήτω η ένωσις, ζήτω η ελευθερία".

"ΚΙΤΙΟΥ: Είμαι εισηγητής της προτάσεως, η οποία συζητείται επί δύο ημέρας και νομίζω ότι ήλθεν η ώρα να τεθή εις ψηφοφορίαν. Αποτείνομαι και πάλιν προς τα επίσημα μέλη και ζητώ από αυτά ως άνθρωπος πεπολιτισμένος να απόσχουν από του να ψηφίσουν, διά να δοθή ευκαιρία να εκδηλωθή η στερρά θέλησις του Κυπριακού λαού.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν έχω σκοπόν να θέσω εις ψηφοφορίαν την παρούσαν παράγραφον εφ' όσον υπάρχει πολιτική διαδήλωσις πέριξ του Συμβουλίου, θα αναβάλω το Συμβούλιον διά τας 2 1/2 και εάν υπάρχη και πάλιν τοιαύτη πολιτική διαδήλωσις, θα το αναβάλω και πάλιν.

Κατά την συνεδρίασιν του χθεσινού απογεύματος, ο προεδρεύων Αποικ.

Γ ραμματεύς προέβη εις τας κάτωθι δηλώσεις:

Τινά των εντίμων μελών έκαμαν αναδρομήν εις την ιστορίαν. Αύτη καθ' όλον το τρισχιλιετές διάστημα μας διδάσκει ότι η χώρα, ήτις εκάστοτε επεκράτει των θαλασσών, κατελάμβανε και την Κύπρον. Η τύχη της νήσου δεν απεφασίσθη πράγματι κατά το 1878, αλλά από της ναυμαχίας του Ναυαρίνου και της διανοίξεως της διώρυγος του Σουέζ. Θα γίνη πιστεύω, παραδεκτόν ότι εφόσον η Μ. Βρεττανία κυριαρχεί των θαλασσών θα έχη αποφασιστικήν φωνήν επί της τύχης της νήσου ταύτης. Εάν τα Ελληνικά μέλη επιθυμούν ν' απαλλαγή η νήσος της επισήμου ταύτης φωνής- και τούτο αποτελεί πολύ φυσικόν πόθον- ας έχουν υπ' όψιν την Μάλταν και τον τρόπον καθ' ον αύτη απηλλλγη τελείως πάσης επισήμου φωνής και απέκτησε πλήρη ελευθερίαν περί την διαχείρισιν των εσωτερικών υποθέσεων της. Τολμώ δε να εισηγηθώ όπως τα έντιμα μέλη θεωρούσιν εαυτά πρωτίστως ως Κυπρίους και κατά δεύτερον λόγον ως Ελληνας, Τούρκους ή Αγγλους. Επί τη βάσει του υπάρχοντος συνταγματικού χάρτου, τα επίσημα μέλη αδυνατούσι να υπερφηφίσωσι της παραγράφου ταύτης.

Μετά τας δηλώσεις ταύτας, ο Μητροπολίτης Κιτίου υπέβαλε νέαν ενωτικήν παράγραφον, έχουσαν ως ακολούθως:

"Τα ελληνικά μέλη του Νομοθετικού Συμβουλίου επιθυμούσι να υποβάλωσι προς την Υμετέραν Εξοχότητα και δι' Αυτής προς την Κυβέρνησιν της Αυτού Βρεττανικής Μεγαλειότητος, την στερράν θέλησιν του ελληνικού πληθυσμού, όστις αποτελεί τα πέντε έκτα περίπου του λαού της νήσου, όπως ενωθή μετά του Μητρικού Ελληνικού Κράτους, εν τη απολύτω πεποιθήσει ότι ούτω, όχι μόνον πληρούνται οι προαιώνιοι αυτού πόθοι αλλά και εξασφαλίζεται η πνευματική του πρόοδος, η εκπολιτιστική του σταδιοδρομία και η οικονομική του σωτηρία".

Ενέστησαν και πάλιν οι Οθωμανοί βουλευταί η παράγραφος όμως απετέλεσε μέρος της αντιφωνήσεως διά της ψήφου των Ελλήνων αντιπροσώπων. Τα επίσημα μέλη απέσχον της ψηφοφορίας.

Ο Οθωμανός Μισιρλής εφέντης υπέβαλε παράγραφον, εν η εκφέρεται η ευχή όπως το Εβκάφ μετατραπή εις οικονομικόν Ιδρυμα ελεύθερον από πολιτικά και θρησκευτικά καθήκοντα και παραδοθή εις την Τουρκικήν κοινότητα.

Η παράγραφος αύτη καθώς και δύο έτεραι επί του αυτού θέματος απερρίφθησαν.

Εν τέλει η αντιφώνησις εψηφίσθη διά 16 ψήφων, κατά 2.

"Καθ' όλην την διάρκειαν της συνεδριάσεως ομάδες μαθητών και πολιτών συγκεντρωμένοι έξωθεν του Νομοθετικού εζητωκραύγαζον υπέρ της ενώσεως και απήτουν την άμεσον παραίτησιν των ελληνικών μελών.

Ο Μητροπολιτης Κιτίου κατά την μεσημβρινήν διακοπήν ωμίλησε προς τα πλήθη εν τω Γυμναστηρίω, ειπών ότι και αυτός και οι εν τω Νομοθετικώ συνάδελφοί του είναι υπέρ της παραιτήσεως και όταν επιστή η ώρα θα παραιτηθούν".

Σε διαδηλώσεις με τις οποίες καλούσαν τους βουλευτές να παραιτηθούν είχαν κατέλθει και οι μαθητές στη Λεμεσό.

Μετέδιδε ο αναποκριτής της ίδιας εφημερίδας στις 24 Απριλίου 1931:

" ΛΕΜΕΣΟΣ, 24 Απριλίου 1931.

Περί την 2 μ.μ. ώραν της παρελθούσης Τρίτης οι μαθηταί του Γ υμνασίου μας έλαβον το ακόλουθον τηλεγράφημα προερχόμενον από μαθητάς του Γυμνασίου Λευκωσίας. Σχολεία, λαός απεργούν αιτούντες παραίτησιν βουλευτών, μιμηθήτε".

Συνεπεία του τηλεγραφήματος τούτου οι πλείστοι εξ αυτών δεν προσήλθον εις το σχολείον τας απογευματινάς ώρας.

Η εγκατάλειψις των μαθητικών εδράνων εξώργισε την εφορείαν των σχολείων, ήτις συνελθούσα εχαρακτήρισε την στάσιν ταύτην των μαθητών ως ασύγγνωστον και αντιπειθαρχικήν και διέταξε την αποβολήν αυτών επί τινας ημέρας".