Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

16.6.1929: Τo Κoμμoυvιστικό Κόμμα Κύπρoυ διεκδικεί τη βoυλευτική έδρα τoυ διαμερίσματoς Αυδήμoυ-Κoιλαvίoυ με τov Κ. Δράκo.

S -488

16.6.1929: TO ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΚΥΠΡΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΤΗ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΥΔΗΜΟΥ- ΚΟΙΛΑΝΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ Κ. ΔΡΑΚΟ

Στα τέλη του 1929 ο βουλευτής του διαμερίσματος Μεσαορίας-Καρπασίας Κυριάκος Ρωσσίδης υπέβαλε την παραίτηση του και επαναπροκηρύχθηκαν νέες εκλογές.

Ωστόσο, στις 16 Ιανουαρίου 1930, ημέρα υποβολής υποψηφιοτήτων, δεν βρέθηκε άλλος υποψήφιος και ο Κυριάκος Ρωσσίδης αναδείχθηκε και πάλι βουλευτής χωρίς εκλογές σε ένα διάστημα μερικών μηνών μέχρι τις γενικές εκλογές που θα γίνονταν τον Οκτώβρη του ίδιου χρόνου.

Λεπτομέρειες έδινε η "Ελευθερία" στις 18 Ιανουαρίου, 1930:

" Την προχθές Πέμπτην, ημέραν υποβολής υποψηφιοτήτων διά την κενωθείσαν έδραν Καρπασίας, μετέβη εις Λευκόνοικον ο κ. Λη ως διευθύνων διά τας υποψηφιότητας. Μέχρι της μεσημβρίας ουδεμία άλλη υποψηφιότης υπεβλήθη πλην της του κ. Κ. Ρωσσίδη, όστις θεωρείται ήδη βουλευτής.

 

Κυριάκος Ρωσσίδης: Ξανά βουλευτής στο Βαρώσι

Είναι περιττό να εξαρθή περισσότερον η τόσον ευγλώττως ομιλούσα πατριωτική αντίληψις των κατοίκων της Επαρχίας Αμμοχώστου, οι οποίοι διά του τρόπου τούτου επισημοποιούν την ανδροπρεπή στάσιν του αντιπροσώπου των και δίδουν ταυτοχρόνως μίαν καλήν απάντησιν εις τους ελπίζοντας ότι ο Κυπριακός λαός τυχόν επεδοκίμασε τον εκπαιδευτικόν νόμον".

 

Μία άλλη τέλος έδρα που είχε κενωθεί συμπληρώθηκε λίγους μήνες αργότερα.

Πρόκειται για την έδρα του εκλογικού διαμερίσματος Αυδήμου- Κοιλανίου.

Υποψηφιότητα είχαν υποβάλει οι Ευέλθων Πιτσιλλίδης, δικηγόρος και δημοσιογράφος, ο Ηρακλής Μιχαηλίδης δικηγόρος και πρώην βουλευτής και ο Κομμουνιστής Κ. Δράκος.

Οι εκλογές ορίστηκαν για τις 16 Ιουνίου 1930 και τις κέρδισε τελικά ο Η. Μιχαηλίδης.

Οι ψηφοφόροι ανήλθαν στους 5,414 και από αυτούς έλαβαν ο Ηρακλής Μιχαηλίδης 2,452 ψήφους, ο Ευέλθων Πιτσιλλίδης 976 και ο Δράκος 387.

Ηταν η πρώτη φορά που το Κομμουνιστικό Κκόμμα Κύπρου διεκδικούσε τις βουλευτικές εκλογές.

Παρά το γεγονός ότι, έχασε ενώ βρισκόταν υπό καταδίωξη, στην επόμενη αναμέτρηση τον ίδιο χρόνο κατά τις ευρύτερες εκλογές έπαιξε το ρόλο του και αν δεν διεκδίκησε δική του έδρα υποστήριξε την εκλογή του Γαλατόπουλου, δημάρχου της Πάφου, ο οποίος και εκλέγηκε.