Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

24.3.1930: Ο συvδυασμός Χατζηπαύλoυ κερδίζει κoρδόvι τις δημoτικές εκλoγές στη Λεμεσό

S-456

24.3.1930: Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΥΛΟΥ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΚΟΡΔΟΝΙ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΛΕΜΕΣΟ

Χριστόδουλος Χατζηπαύλου: Επανεξελέγη το 1930 δήμαρχος Λεμεσού

Στη Λεμεσό οι δημοτικές εκλογές που είχαν αναβληθεί το 1929 έγιναν το Μάρτη του 1930 και αυτές έφεραν στη δημαρχία και πάλι τον Χριστόδουλο Χατζηπαύλου, ο οποίος είχε χάσει τη θέση αυτή ύστερα από δικαστική μάχη και σε νέες εκλογές που έγιναν το 1929.

Αντίπαλος του Χατζηπαύλου και πάλι ο Αλέκος Ζήνων.

Στις εκλογές είχαν τώρα δικαίωμα ψήφου 2,130 ψηφοφόροι και όσο πλησίαζε η ημέρα των εκλογών η Λεμεσός ζούσε στους ρυθμούς της αναμέτρησης.

Μετέδιδε στις 18 Μαρτίου 1930 ο ανταποκριτής της "Ελευθερίας" από τη Λεμεσό:

" Η κίνησις διά τας δημοτικάς εκλογάς κατά τας ημέρας αυτάς ευρίσκεται εις το ζενίθ. Ηδη κατηρτίσθησαν και οι δυο συνδυασμοί. Ο εις είναι ο συνδυασμός του νυν δημάρχου, ο Αλεκικός λεγόμενος, όστις αποτελείται από τους κ.κ. Αλέκον Ζήνωνα, δικηγόρον, Χριστιανόν Ρωσσίδην, ιατρόν, Αντ. Καρκουλίδην, έμπορον, θεοχάρην Παπαδόπουλον, ιατρόν,

Γιαννάκη Π. Μιχαλίδην, οδοντίατρον, Λεύκον Ε. Ζήνωνα, δικηγόρον και Δημήτριον Νικολάϊδην, δικηγόρον.

Ο έτερος συνδυασμός είναι ο Χατζηπαυλικός, ο οποίος αποτελείται εκ των κ.κ. Χριστοδούλου Χατζηπαύλου, εμπόρου, Σωκράτη Τορναρίτη, ιατρού, Αντ. Χατζηπαύλου, εμπόρου, Χαραλ. Τσεριώτη, εμπόρου, Φειδία Κυριακίδη, δικηγόρου, Αντ. Πηλαβάκη, εμπόρου και Ι. Παρέα, οδοντιάτρου.

Επίσης έθεσαν υποψηφιότητα οι κομμουνισταί της πόλεως μας κ.κ. Χαράλαμπος Μ. Σολομωνίδης και Κώστας Σκελέας, ως αντιπρσοωποι του Κόμματος των.

Εθεσεν ωσαύτως υποψηφιότητα ανεξαρτήτου συμβούλου ο κ. Δημοσθένης Παλαιομυλίτης.

Ο ολικός αριθμός των ψηφοφόρων ανήλθεν εφέτος εις 2,130 ήτοι 518 πληρωταί ενοικίου και 612 κτηματικού φόρου. Διά πρώτην φοράν εφέτος θα υπάρχωσι δύο εκλογικά κέντρα ψηφοφορίας. Το εν θα είναι η αίθουσα του γραφείου των προσόδων και το έτερον η αίθουσα του Α. Παρθεναγωγείου. Ημέρα εκλογής ωρίσθη η προσεχής Δευτέρα, 24 ισταμένου

Από το εσπέρας του παρελθόντος Σαββάτου ήρχισαν αι επίσημοι προεκλογικαί ομιλίαι. Το εσπέρας του Σαββάτου ενώπιον μεγίστης συρροής κόσμου ωμίλησεν εις το κέντρον του ο νυν δήμαρχος κ. Αλ. Ζήνων λογοδοτήσας διά τα πεπραγμένα της τελευταίας του τριετούς δημαρχειακής περιόδου, το δε εσπέρας της επαύριον Κυριακής εις το ίδιον κέντρον ωμίλησεν ο εκ των υποψηφίων της Αλεκικής μερίδος κ. Λεύκιος Ζήνων, υιός του αλησμονήτου Ευγενίου Ζήνωνος.

Τον νεαρόν ρήτορα και υποψήφιον το κοινόν ηκροάσθη μετά προσοχής και εχειροκρότησε. Την αυτήν ώραν ενώπιον πληθεστάτου ακροατηρίου ωμίλησε εις το θέατρον Χατζηπαύλου ο ιατρός κ. Σ. Τορναρίτης, χειροκροτηθείς ζωηρώς. Και αι ομιλία βεβαίως θα συνεχισθούν καθ' όλην την εβδομάδα.

Το τι γίνεται κατά τας ημέρας αυτάς δεν περιγράφεται. Καθ' ημέραν και ένα μανιφέστο ή τραγούδι του ενός ή του άλλου υποψηφίου δημάρχου, το οποίον βέβαια είναι καλά πληρωμένον".

(Μεταγλώττιση)

" Η κίνηση για τις δημοτικές εκλογές κατά τις ημέρες αυτές βρίσκεται στο ζενίθ. Ηδη καταρτίστηκαν και οι δύο συνδυασμοί. Ο ένας είναι ο συνδυασμός του σημερινού δημάρχου, ο Αλεκικός λεγόμενος, ο οποίος αποτελείται από τους κ.κ. Αλέκο Ζήνωνα, δικηγόρο, Χριστιανό Ρωσσίδη, ιατρό,

Κώστας Σκελέας, Γ.Γ. του Κ.Κ.Κ.: Απέτυχε να εκλεγεί στις δημοτικές εκλογές του 1930 στη Λεμεσό

Αντ. Καρκουλίδη, έμπορο, Θεοχάρη Παπαδόπουλο, ιατρό, Γιαννάκη Π.

Μιχαλίδη, οδοντίατρο, Λεύκο Ε. Ζήνωνα, δικηγόρο και Δημήτριο Νικολάϊδη, δικηγόρο.

Ο άλλος συνδυασμός είναι ο Χατζηπαυλικός, ο οποίος αποτελείται από τους κ.κ. Χριστόδουλο Χατζηπαύλο, έμπορο, Σωκράτη Τορναρίτη, ιατρό, Αντ.

Χατζηπαύλο, έμπορο, Χαραλ. Τσεριώτη, έμπορο, Φειδία Κυριακίδη, δικηγόρο,

Αντ. Πηλαβάκη, έμπορο και I. Παρέα, οδοντίατρο.

Επίσης έθεσαν υποψηφιότητα οι κομμουνιστές της πόλης μας κ.κ.

Χαράλαμπος Μ. Σολομωνίδης και Κώστας Σκελέας, ως αντιπρόσωποι του Κόμματος τους.

Εθεσε επίσης υποψηφιότητα ανεξάρτητου συμβούλου ο κ. Δημοσθένη Παλαιομυλίτη.

Ο ολικός αριθμός των ψηφοφόρων ανήλθε φέτος σε 2,130 δηλαδή 518 πληρωτές ενοικίου και 612 κτηματικού φόρου. Για πρώτη φορά φέτος θα υπάρχουν δύο εκλογικά κέντρα ψηφοφορίας. Το ένα θα είναι η αίθουσα του γραφείου των προσόδων και το άλλο η αίθουσα του Α. Παρθεναγωγείου. Ημέρα εκλογής ορίστηκε η προσεχής Δευτέρα, 24 τρέχοντος.

Από το βράδυ του περασμένου Σαββάτου άρχισαν οι επίσημες προεκλογικές ομιλίες. Το βράδυ του Σαββάτου ενώπιον μεγίστης συρροής κόσμου μίλησε στο κέντρο του ο σημερινός δήμαρχος κ. Αλ. Ζήνων που λογοδότησε για τα πεπραγμένα της τελευταίας του τριετούς δημαρχειακής περιόδου, το δε βράδυ της επομένης Κυριακής στο ίδιο κέντρο μίλησε ο εκ των υποψηφίων της Αλεκικής μερίδας κ. Λεύκιος Ζήνων, γιος του αλησμόνητου Ευγένιου Ζήνωνα.

Το νεαρό ρήτορα και υποψήφιο το κοινό άκουσε με προσοχή και χειροκρότησε. Την ιδία ώρα ενώπιον πολλού ακροατηρίου μίλησε στο θέατρο Χατζηπαύλου ο ιατρός κ. Σ. Τορναρίτης, που χειροκροτήθηκε ζωηρά. Και οι ομιλίες βεβαίως θα συνεχισθούν καθ' όλη την εβδομάδα.

Το τι γίνεται κατά τις ημέρες αυτές δεν περιγράφεται. Κάθε μέρα και ένα μανιφέστο ή τραγούδι του ενός ή του άλλου υποψηφίου δημάρχου, το οποίο βέβαια είναι καλά πληρωμένο".

Ο προεκλογικός αγώνας έπαιρνε διαστάσεις ενώ πλησίαζε η μέρα της εκλογής, μεγάλος προεκλογικός αγώνας γινόταν παράλληλα και μεταξύ των Τούρκων υποψηφίων:

"Λεμεσός 21 Μαρτίου 1930.

"Αι προεκλογικαί ομιλία των υποψηφίων διά τας επί θύραις δημοτικάς εκλογάς συνεχίζονται και θα συνεχίζωνται μέχρι της νυκτός της Κυριακής, των μεν Αλεκικών εις το κέντρον των, των δε Χατζηπαυλικών εις το θέατρον Χατζηπαύλου. Ολη η πόλις κινείται και κοχλάζει ως ηφαίστειον πάντες δε μικροί και μεγάλοι εις τοιούτον βαθμόν εφανατίσθησαν, καθώς και το ωραίον φύλον, ώστε παρακολουθούν με ενδιαφέρον την κίνησιν μέχρι βαθείας νυκτός.

Πλην των ανεξαρτήτων δύο κομμουνιστών κ.κ. Σολομωνίδη και Σκελέα, ως και του κ. Παλαιομυλίτη, έθεσαν υποψηφιότητα ως ανεξάρτητοι ο κ.κ. Γ. Χαραλαμπίδης, ράπτης,

Π. Λυμνατίδης και Η. Κατσικίδης, αμφότεροι γραμματείς δικηγόρων, Θ. Κωνσταντινίδης ιεροψάλτης και Γεώργιος Πέτρου, υποδηματοποιός. Τινές εξ αυτών έθεσαν ίσως υποψηφιότητα σκοπίμως διά να δυνηθούν να ευρίσκωνται εις την αίθουσαν της ψηφοφορίας.

Χαράλαμπος Σολομωνίδης, κομμουνιστής κατά νόμον υπεύθυνος της εφημερίδας «Νέος Ανθρωπος»: Απέτυχε να εκλεγεί στις δημοτικές στη Λεμεσό το 1930

Διά τας δύο οθωμανικός έδρας έθεσαν υποψηφιότητα οκτώ πρόσωπα. Και τούτο ίσως οι οθωμανοί το κάμνουν από σκοπού, ώστε αν  τυχόν επιτύχουν τρεις, του ενός συνδυασμού και τέσσαρες του άλλου, οι
επιτυχόντες εξ αυτών σύμβουλοι να έχουν να διαδραματίσουν ρόλον. Ας  ελπίσωμεν όμως ότι εφέτος θα εκλεγή καρδόνι ολόκληρος συνδυασμός είτε της μιας μερίδος είτε της άλλης και έτσι δεν θα χρειασθή η ψήφος των.

Αι κάλπαι θα κλείσωσι την 6 μ. μ. ώραν της Δευτέρας, η δε διαλογή θα γίνη την αυτήν νύκτα".

(Μεταγλώττιση)

"Λεμεσός 21 Μαρτίου 1930.

"Οι προεκλογικές ομιλίες των υποψηφίων για τις επικείμενες δημοτικές εκλογές συνεχίζονται και θα συνεχίζονται μέχρι τη νύκτα της Κυριακής, των μεν Αλεκικών στο κέντρο τους, των δε Χατζηπαυλικών στο
θέατρο Χατζηπαύλου. Ολη η πόλη κινείται και κοχλάζει ως ηφαίστειο όλοι δε, μικροί και μεγάλοι, σε τέτοιο βαθμό φανατίστηκαν, καθώς και το ωραίο φύλο, ώστε παρακολουθούν με ενδιαφέρο την κίνηση μέχρι βαθιάς νυκτός.

Εκτός από τους ανεξάρτητους δύο κομμουνιστές κ.κ. Σολομωνίδη και Σκελέα, όπως και ο κ. Παλαιομυλίτης, έθεσαν υποψηφιότητα ως ανεξάρτητοι ο κ.κ. Γ. Χαραλαμπίδης, ράπτης, Π. Λυμνατίδης και Η.
Κατσικίδης, και οι δυο γραμματείς δικηγόρων, Θ. Κωνσταντινίδης ιεροψάλτης και Γεώργιος Πέτρου, υποδηματοποιός. Μερικοί από αυτούς έθεσαν ίσως υποψηφιότητα σκόπιμα για να μπορέσουν να βρίσκονται στην αίθουσα της ψηφοφορίας.

Για τις δύο οθωμανικές έδρες έθεσαν υποψηφιότητα οκτώ πρόσωπα. Και αυτό ίσως οι οθωμανοί το κάμνουν σκόπιμα, ώστε αν τυχόν επιτύχουν τρεις, από τον ένα συνδυασμό και τέσσερις από τον άλλο, οι επιτυχόντες από αυτούς σύμβουλοι να έχουν να διαδραματίσουν ρόλο. Ας ελπίσουμε όμως ότι φέτος θα εκλεγεί καρδόνι ολόκληρος συνδυασμός είτε της μιας μερίδας είτε της άλλης κι' έτσι δεν θα χρειασθεί η ψήφος τους.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 6 μ.μ. της Δευτέρας, η δε διαλογή θα γίνει την ιδία νύκτα".

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 3 4 1930

Ανταπόκριση στην εφημερίδα ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ από τη Λεμεσό

Τα αποτελέσματα των εκλογών έχουν ως εξής:
1.    Σωκράτης Τορναρίτης 1258
2.    Αντώνιος Χατζηπαύλος 1190
3.    Φειδίας I. Κυριακίδης 1188
4.    Χριστόδουλος Χατζηπαύλος 1176
5.    Ιωάννης Παρέας 1164
6.    Αντώνος Πηλαβάκης 1128, και

7. Χαράλαμπος Τσεριώτης 1080

8. Χριστιανός Ρωσσίδης 914, πρώτος επιλαχών.

9 και 10. Αλέκος Ζήνων και Δημήτριος Νικολαϊδης

876.

Στις εκλογές αυτές οι υποψήφιοι του Κομμουνιστικού Κόμματος Χαράλαμπος Σολομωνίδης και Κώστας Σκελέας πήραν ο μεν πρώτος 278 ψήφους και ο δεύτερος 268.

Οι ψήφοι αυτοί ήταν σχεδόν παρόμοιοι με εκείνους που είχαν εξασφαλίσει οι υποψήφιοι του Κομμουνιστικού Κόμματος κατά τις εκλογές του 1927.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΘΩΜΑΝΩΝ

Από τους Οθωμανούς εξελέγησαν οι Νουστρίτ εφέντης και Χουλουσή εφέντης. Δήμαρχος εξελέγη ο Χριστόδουλος Χατζηπαύλος και αντιπρόεδρος ο Σωκράτης Τορναρίτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του τύπου ο Χριστόδουλος Χατζηπαύλος θα υπηρετούσε για την μισή περίοδο της θητείας του και την άλλη μισή ο αδελφός του Αντώνης Χατζηπαύλος "η ανάμιξις του οποίου έφερε και την καταπληκτικήν νίκην".