Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

4.6.1928: Οι Ελληvες Κύπριoι δεv μετέχoυv στις εκδηλώσεις για τηv 50ετία της αγγλικής κατoχής, εvώ απoστέλλoυv υπόμvημα στov υπoυργό Απoικιώv Είμερι με τo oπoίo επαvαλαμβάvoυv τov πόθo τoυς για έvωση.

S-444

4.6.1928: 01 ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΥΠΡΙΟΙ ΔΕΝ ΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 50ΕΤΙΑ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΕΝΩ ΑΠΟΣΤΕΛΛΟΥΝ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠΟΙΚΙΩΝ ΕΙΜΕΡΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΠΟΘΟ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΕΝΩΣΗ. Ο ΑΓΓΛΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΠΑΝΤΑ ΟΤΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΚΛΕΙΣΤΟ.

 

O Πάφου Ιάκωβος

Σε απάντηση προς τους γιορτασμούς για την πεντηκονταετία της αγγλικής κατοχής στην Κύπρο που προγραμματίζονταν για τις 4 Ιουνίου 1928 οι Ελληνες Κύπριοι αποφάσισαν να γιορτάσουν πανηγυρικά την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 με μαζικές εκδηλώσεις στη Λευκωσία.

 

Διαφώνησαν όμως στο θέμα της οργάνωσης παρελάσεων, οι οποίες τελικά δεν έγιναν.

Εγραφε η εφημερίδα "Ελευθερία" την παραμονή των εκδηλώσεων (24.3.1928) (Μεταγλώττιση):

" Συνήλθαν σε επανειλημμένες συνεδρίες στην Αρχιεπισκοπή υπό την προεδρία του Μ. Αρχιεπισκόπου οι πρόεδροι και τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων διαφόρων σωματείων της πόλης καθώς και οι διευθυντές των εφημερίδων όπως από κοινού ληφθεί απόφαση για τον όσο το δυνατό λαμπρότερο γιορτασμό της επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

Κατά τη συνεδρία δε που έγινε το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης με αναλλαγή γνωμών και ζωηρών συζητήσεων, καταρτίστηκε το ακόλουθο πρόγραμμα της γιορτής, από το οποίο απουσιάζουν οι παρελάσεις καθόσον στο σημείο αυτό υπήρξαν διαφωνίες.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

Η φιλαρμονική του Δήμου θα παιανίσει το Εωθινό.

Να σημαιστολισθέί η πόλη.

Χαιρετισμός της σημαίας στο Γυμναστήριο κατά τις 10 το πρωί και ομιλία από τον κ. Θ. Θεοδότου, πρόεδρο του Γυμναστικού Συλλόγου.

Δοξολογία στο ναό Φανερωμένης στις 11 π.μ. και πανηγυρικός από το δήμαρχο κ.Γ. Μαρκίδη.

Στέψη του μνημείου του εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυπριανού μετά το τέλος της Δοξολογίας.

Αγώνες στο Γυμναστήριο της πόλης στις 2.30 μ.μ.

Γιορτασμός στην " Αγάπη του Λαού" και ομιλία από το Γυμνασιάρχη κ. Ι. Ιωαννίδη.

Γιορτασμός στο Λαϊκό Σύνδεσμο 8 μ.μ.

Γιορτασμός στον Πανεργατικό και ομιλία από τον Πρόεδρο κ. Γ. Χατζηπαύλου στις 9 μ.μ.

Γ ιορτασμός στο Τραστ κατά τις 10.30 μ.μ. και πυροτεχνήματα στο Γ υμναστήριο.

Ετσι οι δρόμοι των δυο πλευρών χώριζαν και πάλι. Οι Ελληνες γιόρτασαν την επέτειο της 25ης Μαρτίου και ο Κυβερνήτης προχώρησε στις αποφάσεις του και οργάνωσε τις εκδηλώσεις για την Πεντηκονταετηρίδα στις 4 Ιουνίου 1928.

Τη μέρα αυτή συνήλθε στη Λευκωσία ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Κυρίλλου κατά την οποία εγκρίθηκε υπόμνημα προς τον υπουργό των Αποικιών Εϊμερι με το οποίο επαναλαμβανόταν ο πόθος των κυπρίων για Ενωση με την Ελλάδα.

Το υπόμνημα έχει ως εξής:

ΕΝΤΙΜΟΤΑΤΕ,

Ημείς ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου, οι συν αυτώ ποιμαίνοντες την κατά Κύπρον Αυτοκέφαλον Αγίαν και Αποστολικήν Εκκλησίαν, οι Ελληνες
εν τω Νομοθετικώ Συμβουλίω αντιπρόσωποι του τόπου, οι δήμαρχοι των πόλεων και κωμοπόλεων της Νήσου,

1.

2012 Μητρόπολη Πάφου

Συνελθόντες ev τω Μεγάλω Συνοδικώ της Αρχιεπισκοπής σήμερον 4ην Ιουνίου του σωτηρίου έτους 1928 πεντηκοστήν επέτειον της κατοχής της ημετέρας νήσου υπό της Αγγλίας, λαμβάνομεν την τιμήν να υποβάλωμεν ευσεβάστως προς την Υμετέραν εντιμότητα τα ακόλουθα:

 

2. Κατά την σημερινήν ημερομηνίαν και προ 50 ετών υπεγράφετο συνθήκη Αμυντικής Συμμαχίας μεταξύ Μ.

Βρεττανίας και Τουρκίας, δι'ης η Μεγάλη Βρετανία υπό ωρισμένας προϋποθέσεις, υπεχρεούτο μεν να συμπράξη μετά της Α.

Μ. του Σουλτάνου εις άμυναν της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας διά της βίας των όπλων, κατελάμβανε δε ως αντάλλαγμα την ημετέραν Νήσον ίνα αύτη κατέχηται και διοικήται υπ' αυτής και τούτο ίνα διευκολυνθή η Αγγλία και κάμη τας αναγκαίας προετοιμασίας διά την εκτέλεσιν της υπό της Συνθήκης εκείνης υποχρεώσεως της.

3. Η κατά συνέπειαν της Συνθήκης

εκείνης κατοχή της ημετέρας Νήσου υπό της Αγγλίας εχαιρετίσθη ευφροσύνως υπό του Κυπριακού λαού, όστις το γεγονός τούτο παραλλήλως προς την από σκληράς δουλείας απολύτρωσιν του, εθεώρησε και επίστευσεν ως πρόλογον της επί τα μεγαλήγορα κηρύγματα εξεχουσών του Πολιτικού αγγλικού κόσμου προσωπικοτήτων και τας φιλελευθέρας αρχάς της Βρετ. Κυβερνήσεως. Δι'ο και από των πρώτων ημερών της Κατοχής, ο ελληνικός κυπριακός λαός προς τας φιλελευθέρας βρεττανικάς παραδόσεις αποτεινόμενος, δεν έπαυσεν εκάστοτε να τονίζη το ενιαίον και μοναδικόν αυτού αίτημα να συγκροτηθή πολιτικώς προς την Ελευθέραν Ελληνικήν Πατρίδα, μεθ' ης κοινά έχει θρησκείαν, γλώσσαν, ιστορίαν, παραδόσεις και προς ην πρωτίστως τον ωθεί η εθνική αυτού συνείδησις.

4. Αλλ' εις το δίκαιον και εύλογον τούτο αίτημα συνετάσσετο εκάστοτε ως κώλυμα η ύπαρξις της Συνθήκης της 4ης Ιουνίου 1878 καθ' ην η Αγγλία διώκει την Κύπρον ουχί ως ιδίαν κτήσιν, αλλ' ως εκπρόσωπος του κυριάρχου αυτής σουλτάνου. Τύχη όμως αγαθή ήδη από της 5ης Νοεμβρίου 1914 έπαυσεν η νήσος ημών αποτελούσα και τυπικώς τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας η δε πράξις της προσαρτήσεως της 5 Νοεμβρίου 1914 εξεμηδένισε την ισχύν της συνθήκης του 1878, εξ ης απέρρεε το κατά του εθνικού πόθου των κυπρίων αντλούμενον εκάστοτε επιχείρημα. Και είναι τούτο δι' ημάς μέγα ευτύχημα διότι διά της ακυρώσεως της συνθήκης του 1878, η Αγγλία έχει έκτοτε όλως ελευθέρας τας χείρας και δύναται ν'αποκαταστήση εθνικώς την Νήσον ως άλλως τε προσεφέρθη να πράξη τούτο κατά το 1915, τουθ' όπερ διαπιστοί την από μέρους της Αγγλίας έμπρακτον αναγνώρισιν των εθνικών δικαίων του τόπου.

Εφημερίδα "Νέος Ανθρωπος”, 26 10 1925

(Μεταγλώττιση)

ΕΝΤΙΜΟΤΑΤΕ,

Εμείς ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου, οι ποιμαίνοντες την κυπριακή Αυτοκέφαλη Αγία και Αποστολική Εκκλησία, οι Ελληνες αντιπρόσωποι του τόπου στο Νομοθετικό Συμβούλιο, οι δήμαρχοι των πόλεων και κωμοπόλεων της Νήσου,

1. Συνελθόντες στο Μεγάλο Συνοδικό της Αρχιεπισκοπής σήμερα 4 Ιουνίου του έτους 1928 πεντηκοστήν επέτειο της κατοχής της νήσου μας από την Αγγλία, Λαμβάνομε την τιμή να υποβάλουμε ευσεβάστως προς την εντιμότητα Σας τα ακόλουθα:

2. Κατά τη σημερινή ημερομηνία και πριν από 50 χρόνια υπογραφόταν συνθήκη Αμυντικής Συμμαχίας μεταξύ Μ. Βρεττανίας και Τουρκίας, με την οποία η Μεγάλη Βρετανία υπό ορισμένες προϋποθέσεις, υποχρεούτο μεν να συμπράξει με την Α.Μ. το Σουλτάνο στην άμυνα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με τη βία των όπλων, καταλάμβανε δε ως αντάλλαγμα τη Νήσο μας ώστε αυτή να κατέχεται και διοικείται από αυτή και αυτό

για να διευκολυνθεί η Αγγλία και κάμει τις αναγκαίες προετοιμασίες για την εκτέλεση της υποχρέωσης της από τη Συνθήκη εκείνη.

3.

Εφημερίδα "Ελευθερία" 8 Αυγούστου, 1927

Η κατά συνέπεια της Συνθήκης εκείνης κατοχή της Νήσου μας από την Αγγλία χαιρετίστηκε ευφρόσυνα από τον Κυπριακό λαό, ο οποίος το γεγονός τούτο, παράλληλα προς την απολύτρωση του από σκληρή δουλεία, θεώρησε και πίστευσε ως πρόλογο της στα μεγαλήγορα κηρύγματα εξεχουσών προσωπικοτήτων του πολιτικού αγγλικού κόσμου και τις φιλελεύθερες αρχές της Βρετ. Κυβέρνησης. Γι αυτό και από τις πρώτες ημέρες της Κατοχής, ο ελληνικός κυπριακός λαός, αποτεινόμενος προς τις φιλελεύθερες βρεττανικές παραδόσεις, δεν έπαυσε να τονίζει το ενιαίο και μοναδικό αίτημα του να συγκροτηθεί πολιτικά προς την Ελεύθερη Ελληνική Πατρίδα, με την οποία έχει κοινή θρησκεία, γλώσσα, ιστορία, παραδόσεις και προς την οποία πρώτιστα τον ωθεί η εθνική συνείδηση του.

 

4. Αλλά στο δίκαιο και εύλογο του αίτημα συντασσόταν ως κώλυμα η ύπαρξη της Συνθήκης της 4ης Ιουνίου 1878 κατά την οποία η Αγγλία διώκει την Κύπρο όχι ως δική της κτήση, αλλά ως εκπρόσωπος του κυριάρχου αυτής σουλτάνου. Τύχη όμως αγαθή ήδη από τις 5 Νοεμβρίου 1914 έπαυσε η νήσος μας να αποτελεί και τυπικά τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας η δε πράξη της προσάρτησης της 5 Νοεμβρίου 1914 εκμηδένισε την ισχύ της συνθήκης του 1878, από την οποία απέρρεε το αντλούμενο επιχείρημα κατά του εθνικού πόθου των κυπρίων επιχείρημα. Και είναι αυτό για μας μέγα ευτύχημα διότι με την ακύρωση της συνθήκης του 1878, η Αγγλία έχει έκτοτε ελεύθερα τα χέρια και μπορεί να αποκαταστήσει εθνικώς τη Νήσο ως άλλωστε προσφέρθηκε να πράξει τούτο κατά το 1915, έτσι διαπιστώνει την από μέρους της Αγγλίας έμπρακτη αναγνώριση των εθνικών δικαίων του τόπου.

5. Παρά το γεγονός όμως τούτο και παρά τα μεγαλήγορα για αυτοδιοίκηση και τα κηρύγματα για ελευθερίες των μικρών λαών κηρύγματα που χαράχθηκαν επί των βρεττανικών λαβάρων, υπό τη σκιά των οποίων κλήθηκαν οι λαοί κατά τον μέγα πόλεμο να αγωνισθούν και να χύσουν το αίμα τους, η μικρή μας νήσος κρατείται ακόμη μακριά από τις Μητρικές αγκάλες παρά κάθε δίκαιο και κάθε ηθική.

6. Γι' αυτό και οι υποφαινόμενοι, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης πεντηκονταετίας από την αγγλική κατοχή της νήσου, εξ ονόματος του αδικούμενου ελληνικού Κυπριακού λαού, που αποτελεί τη μέγιστη πλειονοψηφία, δηλαδή πλέον των 4/5 των κατοίκων της νήσου, και την ολότητα του αυτόχθονος πληθυσμού της νήσου, παρακαλούμε ευσεβάστως την εντιμότητα Σας, όπως συμφώνως προς τις ευγενείς παραδόσεις του βρεττανικού έθνους και προς τις μεγαλήγορες διακηρύξεις των αρχηγών του βρεττανικού λαού κατά τον μέγα πόλεμο για αυτοδιοίκηση των λαών, δώσετε δικαιοσύνη προς το μικρό αυτό λαό, ο οποίος χωρίς να εμπνέεται από αντιβρεττανικά αισθήματα δεν θέλει όμως να παύσει ποτέ να υψώνει σταθερά νου και καρδία προς το ιερό ίνδαλμα της ελληνικής του πατρίδας, ούτε θέλει να συνθηκολογήσει ποτέ προς ξένο καθεστώς προς τα αισθήματα και τους πόθους αυτού.

7. Αξιούντες δε την ένωση με τη Μητέρα Ελλάδα θέλουμε να τονίσουμε προς την Εντιμότητα Σας ότι θα δεχόμεθα κάθε αναγκαία επιφύλαξη υπέρ των συμφερόντων της βρεττανικής αυτοκρατορίας και για την προστασία της Μωαμεθανικής μειονότητας,
παρόλον ότι είμαστε βέβαιοι ότι εκτιμάται κατάλληλα από κάθε ανεπηρέαστο κριτή από μέρους το ελληνικό κράτος επιδεικνυόμενος σεβασμός και προστασία προς τις μειονότητες υπό την εξουσία του, ως και προς τα συμφέροντα της βρεττανικής αυτοκρατορίας όπως επιδεικνύεται εκεί ο σεβασμός και περιφρούρηση.

 

Εφημερίδα "Νέος Ανθρωπος” 16 7 1926

Αρχιεπισκοπή Κύπρου, 4/6/1928

 

Παράλληλα ο Αρχιεπίσκοπος απέστειλε την ίδια μέρα στο Βασιλέα της Αγγλίας Γεώργιο τηλεγράφημα, με την ευκαιρία των γενεθλίων του που συνέπεσαν την ίδια μέρα (4.6.19280) με το οποίο ζητούσε απόδωση της Κύπρου στην Ελλάδα:

Μεγαλειότατον Βασιλέα της Αγγλίας Γεώργιο Ε

Εντολή Συνελεύσεως συγκροτηθείσης υπό Μητροπολιτών, Ελλήνων Βουλευτών και Δημάρχου όλων των πόλεων και κωμοπόλεων της Νήσου εν τω Μεγάλω Συνοδικώ Αρχιεπισκοπής Κύπρου σήμερον, επέτειον γενεθλίων Υμετέρας Μεγαλειότητος και πεντηκονταετηρίδος κατοχής της Κύπρου υπό της Μεγάλης Βρεττανίας και εξ ονόματος Ελληνικού Κυπριακού Λαού, διαβιβάζομεν μεν επί Γενεθλίοις νομιμόφρονα συγχαρητήρια και θερμάς ευχάς υπέρ

μακροημερεύσεως και ευτυχίας Υμετέρας Μεγαλειότητος και Βασιλικού Υμών Οίκο, παρακαλούμεν δε ευσεβάστως όπως η Υμετέρα Μεγαλειότης ποιούσα δικαιοσύνην και κρίσιν ευθύτητος έναντι Ελληνικού Κυπριακού Λαού αποδώση Κύπρον τη Μητρί αυτής Ελλάδι ικανοποιούσα διακαή και προαιώνιον αυτής πόθον.

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κύριλλος 4.6.1928

H απάντηση του υπουργού Αποικιών Εϊμερι, στο υπόμνημα της Συνέλευσης της 4ης Ιουνίου 1928 έφθασε στην Κύπρο στην 1η Αυγούστου και σ' αυτήν επαναλάμβανε την προηγούμενη θέση του ότι το θέμα της ένωσης θεωρείται για την Βρεττανική Κυβέρνηση κλειστό:

Αρ.951/28

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΠΟΙΚΙΑΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΥΠΡΟΥ 1 Αυγούστου 1928

Μακαριώτατε,

Αναφορικά με την επιστολή σας της 4ης Ιουνίου 1928 με την οποία διαβιβάστηκε υπόμνημα ημερομηνίας 4ης Ιουνίου 1928 απευθυνόμενο στον υπουργό των Αποικιών από την Ιερά Σύνοδο, τα ελληνικα μέλη του Νομοθετικού Συμβουλίου και των προέδρων των Δημοτικών Συμβουλίων που ζητούν την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, μου δόθηκε η εντολή από τον Αξιωματικό που διαχειρίζεται την Κυβέρνηση, να σας πληροφορήσω ότι το
υπόμνημά σας διαβιβάστηκε στον Υπουργό των Αποικιών, ο οποίος επιθυμεί όπως οι υπομνηματιστές πληροφορηθούν σε απάντηση, ότι το υπόμνημά τους λήφθηκε από τον υπουργό και ότι καθώς το ζήτημα εκείνο είναι οριστικά κλειστό, ο κ. Αμερι δεν έχει τίποτε να προσθέσει στην τελευταία διακοίνωση του στο ζήτημα αυτό όπως δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της 26 Φεβρουαρίου 1928.

 

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 9 6 1928

Διατελώ ταπεινός θεράπων της Μακαριότητος σας Α. Ε.ΒΕΑΤΤΙΕ

 

Προσωρινός Απ. Γραμματέας

Προς την Α. Μακριότητα τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Λευκωσία

Ο Εϊμερι επανέλαβε τη θέση του και στη βρεττανική Βουλή λίγες μέρες αργότερα με την ευκαιρία ερώτησης βουλευτίνας του Εργατικού Κόμματος (Ελευθερία 5.8.1928):

" Η μις Γουίλκινσον, βουλευτής και μέλος του Εργατικού Κόμματος, επερώτησε τον υπουργό των Αποικιών πόσοι Κύπριοι είναι Ελληνες και πόσοι Μουσουλμάνοι, εάν διεξάγονται με την Ελλαδα διαπραγματεύσεις για την ένωση ή διακόπηκαν, εάν οι πόθοι της πλειονότητας των Κυπρίων λήφθηκαν υπόψη στον καθορισμό της βρεττανικής πολιτικής έναντι του μέλλοντος της Κύπρου και τέλος γιατί παρατείνεται η βρεττανική κατοχή. Απαντώντας γραπτώς ο υπουργός των Αποικιών Εϊμερι ανέφερε:

"Το ένα πέμπτο του πληθυσμού αποτελείται από Μουσουλμάνους και η μέγιστη πλειονότητα αποτελείται από χριστιανούς ελληνορθόδοξους. Καμμιά διαπραγμάτευση δεν διεξήχθη με οποιανδήποτε ξένη Δύναμη αναφορικά με το μέλλον της Κύπρου, ούτε υπάρχει πρόθεση να διεξαχθεί. Η Βρεττανία θα εξακολουθήσει να κυβερνά τη νήσο για χάρη των γενικών συμφερόντων του συνόλου του πληθυσμού".

Τελικά οι γιορτασμοί για την Πεντηκονταετηρίδα δεν πήραν τη μορφή που υπολόγιζε η αγγλική διοίκηση στην Κύπρο, η οποία αναγκάστηκε να τροποποιήσει τα σχέδιά της.

Το κυριότερο μέρος του γιορτασμού αποτέλεσε η χρησιμοποίηση αναμνηστικών γραμματοσήμων, στα οποία προβάλλονταν διάφορα ιστορικά γεγονότα στην Κύπρο και η κυκλοφορία ευμεγέθων πεντασελίνων τα οποία δεν ήσαν ούτε αργυρά.

Εξάλλου στις 4 Ιουνίου το βράδυ ο Κυβερνήτης έδωσε δεξίωση στο Κυβερνείο αλλά από τους Ελληνες δεν παρέστη κανένας επίσημος, παρά ελάχιστοι. Ανάμεσα σ' αυτούς, σύμφωνα με την εφημερίδα "Ελευθερία" της 6 Ιουνίου 1928 ήταν ο Αγησίλαος Αρτέμης, ο Αγγελος Αρτέμης, ο Σοφ, Λυσανδρίδης και Δ. Θεμιστοκλέους,

Ο μόνος εκλεγλεγμένος ήταν ο δημοτικός σύμβουλος Λάρνακας Γ. Βασιλειάδης.